Hoe screen je technische profielen?

Screening Kurt Willems

Als instructeur onderhoudsmechanica, productieoperator en als stage opvolger ben ik op onze arbeidsmarkt veel in contact gekomen met technisch gerelateerde jobs. Daar de bedrijven constant op zoek zijn naar de juiste technische profielen met de juiste competenties is het van groot belang om op de juiste manier te gaan screenen.

Screening

Bij de selectie van een all-round technisch profiel wordt er in veel gevallen bij de kandidaat een praktijkproef afgenomen, waarbij uiteindelijk slechts enkele technische competenties naar voor komen.

Wanneer zulke proeven toevallig aansluiten bij de specifieke competenties die de kandidaat reeds beheerst, zullen leemtes in het geheel van de benodigde vaardigheden niet duidelijk worden. Kandidaten die weinig ervaring hebben met de te bewijzen competenties gaan hiervoor niet slagen. Terwijl deze kandidaten over heel veel andere competenties beschikken.

Hebben we dan wel de juiste kandidaat voor de job?

Beter zou zijn om een praktische proef af te nemen waarbij volgende generieke competenties gedetecteerd worden :

  • technisch inzicht
  • doorzettingsvermogen
  • efficiënt werken
  • nauwkeurig werken
  • regels respecteren
  • stressbestendig zijn
  • op tempo werken

Conclusie

Het zou jammer zijn indien we een screening doen en de verkeerde mensen zouden aanwerven en dat er goede kandidaten waren die toevallig niet over de competenties beschikken die hem gevraagd waren.

Indien we de generieke competenties nemen als referentie voor een goede kandidaat staan we verder dan dat we de technische competenties gaan nemen als referentie. Want technische competenties zijn gemakkelijker aan te leren dan de generieke.

Heb je vragen of wil je iets toevoegen? Contacteer mij!

Kurt Willems

www.willean.be

kurt.willems@willean.be